Maakunta maistuu hyvältä puulta
Puutaiteen arvostusta Suomessa kasvatetaan Pohjois-Karjalassa. Harvoissa suomalaiskodeissa on Suomessa puusta tehtyä taidetta. Pohjois-Karjalassakaan puutaide ei ole yleistä vaikka maakunnassa on materiaalia taiteen tekemiseen yllin kyllin.
Meillä on myös hyviä esimerkkejä puutaiteen tekijöistä. Tunnetuin on varmasti kuvanveistäjä Eva Ryynänen Lieksan Vuonislahdesta. Hänenkin tiensä suomalaisen kuvanveistäjäeliitin joukkoon oli kivikkoinen, johtuen puusta.
Eva Ryynäsen taidetta voi nykyään ihailla Lieksan Vuonislahdessa. Monia hänen töitään on myös pohjoiskarjalaisissa julkisissa tiloissa.
Yksi harvoista puutaidetta esittelevistä paikoista Pohjois-Karjalassa on Puun Sielu Onkamossa Tohmajärvellä. Samoilla kulmilla Keski-Karjalassa on myös kansantaiteilija Leo Karppasen ateljee Kiteen Heinoniemessä. Karppasen ateljeen arvo kumpuaa siitä, että hän esittelee Heinoniemessä itse tekemiään töitä. Niidenkin arvostus ns. virallisissa taidepiireissä ja taidebyrokraattien keskuudessa on ollut nuiva.
Puun Sielun Onkamoon perustivat aikoinaan suomalais-venäläinen pariskunta Mauri Kekkonen ja Nadezhda Podkolzina. Nyt keskusta johtaa Nadezhda Podkolzina.
– Järjestän säännöllisesti puutaiteen tekemiseen liittyviä erilaisia kursseja ja tapahtumia. Ne on tarkoitettu sekä ammattilaisille että alan harrastajille, sanoo Nadezhda Podkolzina.
Puun Sielussa on parhaillaan esillä muun muassa italialaisten veistäjien näyttely. Italialaiset työt poikkeavat piristävästi perinteisistä suomalaisista veistoksista, johtuen paljolti kulttuurieroista, mutta myös siksi, että niiden tekijät ovat ammattitaiteilijoita.
Italialaisten puuveistäjien teokset ovat pienimuotoisia, tarkoin veistettyjä, joissa on käytetty myös värejä.
Kansainvälinen toiminta Onkamossa on vahvassa kasvussa. Vastikään siellä vieraili pajukoreja ammatikseen tekevä liettualainen Rimantas Arlauskas. Sen jälkeen puuveistos- ja kuvateidekurssia tuli pitämään pietarilainen taiteilija Pavel Muntijev.
Nadezhda Podkolzina, joka on taitava sorvaaja ja intarsiataiteen tekijä, on puolestaan itse kurssin vetäjänä marraskuussa, jolloin hän opettaa sorvausta.
– Vaikka opettajana olenkin minä, nainen, toivon kurssille erityisesti miehiä, joiden tiedän erityisen paljon pitävän puutöistä, sanoo Podkolzina.
Nadezhda Podkolzina oli vuosi sitten aktiivinen myös Tohmajärven kylissä järjestetyn jouluseiminäyttelyn puuhaajana.
– Tänä jouluna järjestämme samanlaisen tapahtuman. Toivottavasti saamme taas aktiiviset kylät mukaan, Podkolzina sanoo.
Marjana Kuha