Asunto Joensuusta löytyy vaikka Facebookista

Kiinteistöjä ja koripalloa: Petteri Kolmonen viihtyy vapaa-aikanaan Katajan korisporukoissa.

Kiinteistöjä ja koripalloa: Petteri Kolmonen viihtyy vapaa-aikanaan Katajan korisporukoissa.

Siitä on juuri ja juuri reilu vuosi, kun Petteri Kolmonen ilmaantui apajille yrittäjänä. Ja samalla, kun mies aloitti SP Koti Joensuun vetäjänä, siirtyi joensuulainen kiinteistönvälitys sosiaaliseen mediaan. Tai siltä se ainakin tuntui.

Sponsoroitu artikkeli

Tahatonta vai tahallista, Petteri Kolmonen? 

”No, tämä somehomma on kiinnostanut minua heti Facebookin ilmaannuttua, oliko joskus 2006-  2007? Alusta pitäen joka tapauksessa”, mies sanoo.

”Harrastuksena ja koko ajan tätä sosiaalista mediaa kohtaan lisääntyvänä intohimona oli erittäin luonnollista laittaa myös uusi yritys ja sen markkinointi sinne, minne se nykypäivänä mielestäni kuuluu. Eli tahattoman tahallinen markkinointisuunnitelmahan tämä on ollut. Ja erittäin mielenkiintoinen sellainen.”

Olet leikannut resurssia verkkomarkkinointiin perinteisemmiltä medioilta, miltä teho on tuntunut – meneekö viesti verkossa paremmin tai kustannustehokkaammin läpi?

”Palaute on verkossa todella nopeaa, näkee heti mikä toimii ja mikä menee metsään. Verrattuna printtimedian puolella markkinoinnin tehon mittaaminen on käytännössä mahdotonta. Tässä näkee käyrät, käppyrät ja suorat yhteydenotot hiirtä klikkaamalla. Kustannustehokkaampaahan tämä todellakin on”.

Kolmonen arvioi, että perinteisesti välitysliikkeet laittavat printtimainontaan 10 000 – 60 000 euroa vuodessa. 

”Somessa pärjää noin 1000 eurolla vuodessa jo todella hyvin. Verkkomainonta ja portaalit toki sitten ovat erikseen, ja niissä pitää olla mahdollisimman kattavasti esillä jos haluaa tulevaisuudessa markkinoilla pärjätä.”

Printtimedian Kolmonen näkee entistä enemmän brändimarkkinoinnin ja tunnettuuden luomisen työkaluna. 

”Lehtien sivuilla ei asuntokauppaa valitettavasti tänä päivänä enää tehdä. Maailma on muuttunut todella nopeasti ja haluamme pysyä tässä alati kiihtyvässä oravanpyörässä mukana. ”

Kovat ajat
kiinteistökaupassakin

Kiinteistökaupan on toitotettu tahmaavan niin muualla Suomessa kuin meilläkin. Viimeksi tällä viikolla kuultiin uutisia erään suuremman välitysketjun yt-neuvotteluista Joensuussa.

”Noviisi-yrittäjäksi” itseään tituleeraava Kolmonen näkee tilanteen kuitenkin hieman toisin kuin kaupungin muut toimijat.

”Markkinoita vaivaa mielestäni syvä masentuneisuus, mihin ei todellakaan ole mitään aihetta. Siksi olenkin lähtenyt tekemään kiinteistönvälitystä ilon kautta. Toivottavasti tarttuu myös asiakkaisiin!” hän virnistää.

”Katson tätä projektia noin 5 vuotta eteenpäin. Silloin tavoitteemme on olla kolmen suurimman joensuulaisen kiinteistönvälitysyrityksen joukossa. Nuoren yrityksen käyrä on vahvasti nouseva, mutta tämä nousukäyrän oikean suunnan pitäminen vaatii armottoman kovaa omistautumista, sekä erittäin tiivistä yhteistyötä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa”, hän sanoo.

Asuntokauppoja kuitenkin tehdään koko ajan, vaikka kauppamäärät Pohjois-Karjalassa ovatkin tippuneet kymmeniä prosentteja huippuvuosista. Kuitenkin elämä jatkuu, elämäntilanteet muuttuvat alati ja Joensuun vetovoima sekä positiivinen muuttoliike luovat Kolmosen mukaan uskoa alan tervehtymiseen lähivuosina. 

”Kauppamäärien suuresti vähentyessä ja markkinoinnin järjettömän suuren muutoksen huomioineena olen melko varma, että vastaavanlaisia toiminnan sopeuttamisia on lähiaikoina edessä muillakin isoilla alan toimijoilla. Joensuussa tullee lähivuosina jo luonnollistakin poistumaa alalle useiden konkareiden siirtyessä pikkuhiljaa eläkeputkeen”, hän ennustaa.

Omassa yritystoiminnassaan hän sanoo olevansa halukas toimimaan myös kouluttajana ja opastajana alalle intohimolla haluaville nuorille lupauksille. 

”Olen viimeisen 5 vuoden aikana huomannut käytännön kouluttamisen kautta, että huipputekijöitä löytyy myös alan ulkopuolelta. Esimerkiksi Oppisopimuskeskus on erinomainen yhteistyökumppani ja olenkin heidän palvelujaan yrittäjänä hyödyntänyt työntekijöiden kouluttamisessa”, Kolmonen sanoo.

”Alalle tarvitaan lähivuosina uusia päteviä ammattilaisia. Koulutetut, kokeneet asiansa oikein tekevät kiinteistönvälittäjät ovat kaikki lähitulevaisuudessa kullanarvoisia.” 

”Joensuu on
Suomen paras” 

Olet itsekin hankkinut hiljattain talon Joensuusta, mistäpäin?

”Onhan tuosta jo 4 vuotta aikaa, mutta kyllä: Marjalassa asustelen. Talvipäiväntiellä vuonna 1995 valmistuneessa asuntomessutalossa.”

Mitenkäs olet viihtynyt?

”Erinomaisesti. Marjalassa on muun muassa erinomaiset viime kesänä saneeratut leikkipuistot, joiden palvelutarjontaa 1,5- ja 4-vuotiaat tyttöni ahkerasti käyttävät. Muutama vuosi sitten valmistunut uusi Marjalan päiväkoti on myös erittäin ajankohtainen paikka tällä hetkellä.” 

”Marjalassa keskeisenä elementtinä oleva vesistön läheisyys tekee asuinalueesta erittäin kauniin ja rauhoittavan paikan asua. On tämä vain hieno paikka asua, en voi kuin suositella. ”

Teit pienen kierroksen ennen asettumistasi tänne Joensuuhun. Missä kaikkialla ehdit rullailla?

”Kotoisin olen Nurmijärveltä, mutta vanhemmat ovat Liperistä kotoisin ja vuonna 1992 muutin Joensuuhun. Edellisen laman jälkimainingeissa. Jykissä suoritin lukion urheilupuolen, koska harrastin tuolloin kumparelaskua ihanpa maajoukkuetasolla asti. Lukion jälkeen vuodesta 1995 olinkin sitten Kuopiossa vuoden verran leikkaussalin lähettinä.”

”1996 Kontiorannan alue tuli tutuksi esikuntakomppanian alikersanttina. 1998–2000 opiskelin Kuopiossa fysioterapeutin opintoja ja 2000 vaihdoin koulua Joensuuhun. Opinnot jäivät nuoruuden hullutusten ja kroonisen rahapulan vuoksi hieman kesken, minkä vuoksi vietin 6 vuotta TikkaComilla, Radiolinjalla ja Elisalla myyntineuvottelijana. Huipputyöpaikkoja kaikki ja hienoa porukkaa, sekä kestäviä ystävyyssuhteita noista vuosista jäi käteen.”

”Sitten vuonna 2005 enoni, kiinteistönvälittäjä Variksen Matti otti minut siipiensä suojiin ja sain varmasti alan parhaan 3 vuoden tehokoulutuksen, mitä ei voi rahassa mitata. Se oli kiinteistönvälityksen korkeakoulu. Terveisiä vaan Matille! Tuosta ajanjaksosta syttyi palava halu tehdä aikuisena tätä kiinteistönvälitystä. Huoneistokeskuksella vietin 2008–2013 vuodet ja harjoittelin siellä toimiston pyörittämistä. Tästä kaikesta on ollut erittäin suuri apu nyt omaa konseptia luodessa. ”

”Joensuu on mielestäni ylivoimaisesti Suomen paras paikka asua, elää ja harrastaa. Sekä kasvattaa lapsia. Täällä on suhteellisen rento elämänasenne, ihmiset ovat iloisia ja kaikki on lähellä. Mesta paikka!”

”Katajafanit
lähti lapasesta”

Kiinteistökaupan lisäksi Petterillä on toinenkin ”pahe”, koripallo: mies on mukana Katajafanit ry:n toiminnassa sekä henkilönä että yrityksenä.

”2013 pistettiin keväällä Joensuun Katajafanit ry pystyyn, koska oli tilausta Katajabasketin kannatustoiminnalle. Nythän tämä on lähtenyt melko hyvin lapasesta, koska jäseniä meillä on n. 60-100, riippuu kuinka laskee”.

”Aluksi kannatettiin vaan joukkuetta ja keskityttiin siihen, sekä tehtiin reissuja vieraspeleihin. Nyt tarjoamme jäsenillemme jo 3 kertaa viikossa ilmaisen harrastekoripallovuoron, pelaajia vuoroillamme laskujeni mukaan on käynyt noin 35-40 eri henkilöä.”

Suurimmalla osalla jäsenistä, kuten Kolmosellakaan, ei ole aikaisempaa kokemusta koripallon pelaamisesta – vaan katsomisesta. Peli on kuitenkin vienyt mukanaan. Nyt jengi viihtyy jo kentälläkin.

”Nyt 1,5 vuotta itsekin pelattuamme, meille on syttynyt valtava intohimo koripalloon pelinä ja liikuntamuotona. Se tässä onkin ollut ehkäpä palkitsevinta koko fanitoiminnassa, kun on saanut näin suuren määrän aikuisia ihmisiä omalla toiminnallaan liikkumaan ja samalla hoitamaan kansanterveyttä”, Kolmonen miettii.

Ja tietysti soppaan on sotkeutunut myös Kolmosen yritys: sponsorisopimukset on lakkarissa.

”Teimme heti viiden vuoden markkinointiyhteistyösopimuksen kun aloitin Sp-Koti –yrittäjänä. Tämä lyhyesti sanottuna tarkoittaa sitä, että jokainen kauttamme tehty asuntokauppa kilahtaa osittain Katajabasketin kassaan. 1 prosentti liikevaihdosta vuosittain tilitetään Katajabasketille”, Kolmonen kertaa.

Tää on erittäin toimiva, palkitseva ja sitouttava yhteistyömalli. Ja sanotaan suoraan, niin on maksanut jo itsensä takaisin helposti. Kiitos vain Katajabasketin huikealle organisaatiolle
Petteri Kolmonen
Petteri Kolmonen

Kolmonen muistuttaa, ettei sponsoritoiminta ole yksisuuntaista, vaan homma vaatii toimiakseen kovaa sitoutumista myös yrittäjältä.

”Mutta jos on intohimoa, niin suosittelen muitakin yrittäjiä ilman muuta suuntaamaan markkinointipanostuksia paikallisten urheilujoukkueiden suuntaan. Kerron mielelläni kiinnostuneille omista kokemuksistani!”

”Alankojen tontille”
rivitaloja

Pitkät päivät yhdistettynä seura-aktiiviteetteihin – kotielämä jää joskus turhankin vähälle huomiolle, Petteri myöntää. Mutta asia on työn alla: perhekunnassa on viritelty alustavia suunnitelmia muuttaa Marjalasta lähemmäs työmaita, jolloin aikaa säästyy kulkemiselta.

Kohdettakin on katseltu.

”Olemmekin alustavasti suunnitelleet keskustaa, ehkäpä Alankojen entiselle tontille? Olisi Mehtimäki Areenoineen, lapsille loistavat koulut, harrastukset, työpaikat ja keskustan palvelut äärellään.” 

Myyntimies ei pääse karvoistaan: Alankojen entisellä tontilla hän viittaa käynnistymässä olevaan uudiskohteen rakennushankkeeseen, jonka myynti ja markkinointi on arvatkaa-minkä-toimiston hallussa. Pian on siis keskustasta tarjolla huipputason rivitalo-osaketta.

”Kiinnostusta on jo ilmennyt, vaikka hanke on aivan alkuvaiheessa. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä 2015. Ennakkomarkkinointi kohteesta käynnistyy lähiaikoina ja kannattaa olla heti yhteydessä jos haluaa paraatipaikalle asumaan”, myyntimies hehkuttaa.

Eikä malta jättää edes siihen:

”Niin, itsekin ollaan sitä harkittu. Eli saattaapa siis vapautua kohta myös Marjalasta loistava täystiilitalo uudelle onnelliselle perheelle!”

 

 Teksti: Arttu Laakkonen

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com