Revontulet poikkeuksellisen kirkkaana myös Joensuussa

Revontulet loimusivat Joensuun yllä.

Revontulet leiskuivat liki koko Suomen alueella alkuviikosta.

Tiistai-iltana Facebook täyttyi ihmisten ympäri Joensuuta ottamista valokuvista. Revontulia koetettiin saada tarttumaan kameroiden muistikorteille vaihtelevalla menestyksellä.

Ilmiö oli laajempikin: revontulia nähtiin poikkeuksellisen voimakkaina käytännössä kaikkialla Suomessa.

Tiistaiaamuna noin kello 6.40 maapallolla alkoi geomagneettinen myrsky, joka voimistui päivän kuluessa ankaraksi. Sen aiheutti sunnuntaina Auringosta lähtenyt koronan massapurkaus, jonka vaikutusta voimisti siihen liittyneen magneettikentän suunta: suurimman osan ajasta se osoitti etelään, jolloin se kytkeytyi tehokkaimmin maapallon magneettikenttään ja Auringosta lähteneitä hiukkasia pääsee suurin joukoin syöksymään Maan ilmakehään magneettikentän ohjaamina.

Nyt massapurkaus on ohittanut maapallon, joten suurimmat revontulet lienevät tältä erää ohi. Aurinkotuuli on kuitenkin edelleen keskimääräistä voimakkaampaa ja lähipäivinäkin sen ennustetaan pysyvän nopeana, joten pienempiä revontulinäytöksiä voi edelleen esiintyä eteläisessäkin Suomessa.

Suurin geomagneettinen
myrsky kymmeneen vuoteen 

Magneettisten häiriöiden suuruudella mitattuna eilinen myrsky oli suurin sitten vuoden 2005. Se oli siis suurin meneillään olevan, vuonna 2008 alkaneen auringonpilkkujakson aikana.

Revontulien määrää säätelevät pidemmällä aikavälillä auringonpilkut, joiden määrä vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa. Tämä rytmi näkyy myös revontuliöiden lukumäärässä erityisesti eteläisessä Suomessa.

Auringonpilkkujen määrä oli huipussaan viime vuonna, mutta revontulien määrä on suurimmillaan tyypillisesti pari vuotta pilkkumaksimin jälkeen, jolloin Auringosta lähtee runsaimmin nopeita aurinkotuulen virtauksia ja koronan massapurkauksia. Uusiin yhtä komeisiin revontuliöihin on siis hyvät mahdollisuudet vielä ainakin parin vuoden ajan.

Avaruusmyrskyt voivat häiritä mm. satelliittien toimintaa tai radioliikennettä. Viimeksi tällaisia haittoja oli merkittävissä määrin vuonna 2003, jolloin esimerkiksi Malmön kaupungin sähköt katkesivat magneettisen myrskyn seurauksena. Suomen sähköverkot ovat hyvin suojassa avaruussään häiriöiltä, joten tämänkertaisen myrskyn ei odoteta aiheuttavan haittaa sähköverkolle tai muille maanpäällisille systeemeille, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

  • muona-2
  • muona-1
  • Joensuu-1002-2
  • muona-3
  • Joensuu-1000
  • Joensuu-1001
Tagged under Joensuu Revontulet

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com