Paluumuuttaja on ja pysyy Joensuussa

Minni Hirvonen ei kadu ratkaisuaan palata Joensuuhun:

”Koko ajan tuntuu
oikeammalta ja oikeammalta”

Joensuun Pekkalassa on oma rauhansa. Kartanon ympärille muodostunut suojeltu asuinalue, ”taiteilijareservaatti”, tuntuu uinuvan omassa rauhassaan.

Kuvataidekoulu tuo Pekkalantien lenkille oman elämänsä, samoin tällä hetkellä alueella käynnissä olevat tietyöt. Keskustaan on matkaa kivenheitto, mutta kun autosta nousee, tuntee olevansa maalla.

Kauppaneuvos Petter Parviainen rakennutti kartanon vuonna 1881 kesähuvilaksi. Joensuun kaupungin omistukseen alue lukuisine rakennuksineen siirtyi vuonna 1977. Kuvataidekoulu poislukien kiinteistöt ovat pääosin asuinkäytössä.

Pielisjoki pilkottaa puiden välistä. Kauempaa, ohitustieltä kuuluu liikenteen ääniä, mutta ei häiritsevästi.

”Juotko kahvia?”

Kysyjä on tanssinopettaja ja taiteilija Minni Hirvonen. Kysymys tulee heti ovensuussa, kuten (Pohjois-)Karjalassa kuuluukin.

Olemme sopineet juttelevamme hetkisen Joensuusta. Paikasta, josta Minni karkasi aikoinaan maailmalle mutta jonne hänen mielensä halaji koko harharetkien ajan.

Vuonna 2012 se päivä koitti. Vieläpä niin, että Hirvonen palasi samaan kerrostaloon, jossa lapsena asui. Ei mennä vielä siihen.


Joensuusta länteen
ja takaisin


Hirvonen syntyi Joensuussa. Heti kun jalka kantoi, mieli halaji muualle. Opiskelemaan ja elämään. Tanssi kiinnosti, ja Hirvonen hankki opistoasteen tutkinnon. Ensin tie vei Turkuun vuonna 1995. Sieltä loikka Jyväskylään, jossa vierähti muutama vuosi. Sitten Etelä-Savoon, jossa Minni kiersi läänintaitelijana Mikkeliä, Mäntyharjua ja niitä selkosia nelisen vuotta.

Viimeisin etappi oli Lappeenrannassa, tanssinopettajana. Sitä kesti seitsemän vuotta.

”Mutta koko ajan mulla oli mielessä, että joskus vielä palaan tänne takaisin. Lappeenranta on jo melkein sama, mutta ei sitten ihan kuitenkaan. Tuli vaan se hetki, että naks – nyt haluan lähteä kotiin.”

Hirvonen muutti Joensuuhun. Suvikadulle, samaan kerrostaloon jossa hän aikanaan syntyi. Lappeenrantaan jäi vakituinen työ tanssinopettajana, tilalle tuli vähän epävarmempi tilipussi freelancerina.

”Moni sanoi, että teet sitten ammatillisen itsemurhan kun sinne palaat.”

”Siitä tulee kohta kolme vuotta”, Minni nauraa.

Kotiutumista on auttanut asunto Pekkalassa.

”Tää on mahtava paikka. Täällä on samaan aikaan sekä maalla että kaupungissa. Rantamökkiä ei erikseen tarvitse”, Hirvonen sanoo ja viittaa ikkunasta näkyvälle joelle.

”Venettä on kyllä alkanut tehdä mieli…”


Abel Art Group
ja Miss Katastrofi


Ihan itsemurha, ammatillisestikaan, muutto Joensuuhun ei kuitenkaan ollut. Hirvonen ryhtyi päivittämään ammatillista osaamistaan ja hakeutui ammattikorkeaan päivittämään tutkintoaan.

”Sosionomin opinnot kiinnostavat myös. Olen jo vuosia toteuttanut erilaisia taidemenetelmiä kuntoutustoimintana, ja mieli tekisi toteuttaa niitä sote-puolella. Opiskelemalla pääsisin käsiksi systeemiin sisältäpäin”, Hirvonen visioi.

”Mutta katotaan nyt, miten ämmän käy!”

Työtäkin on ollut. Kiireisenä pitänyt työnsarka on ollut esiintyminen Miss Katastrofina – hahmo, joka verhoaa itsensä muoviin ja puhuu ylistävästi kulutuskulttuurin puolesta kestäviä arvoja vastaan.

”Olen kääntänyt sen niinpäin. Tarkoitus on kuitenkin tukea kestävää kehitystä”, selventää Hirvonen.

”Minulla on ollut pyrkimyksenä tehdä enemmän sellaisia crossover-juttuja. Erilaisia juttuja, ei oikeastaan enää pelkästään perinteistä tanssitaidetta, vaan enemmän jopa ehkä performanssia.”

Siihen liittyen uusimpana tulokkaana Hirvosen työkalenterissa on vuosi sitten perustettu Able Art Group, joka pitää häntä ja muita ryhmän jäseniä kiireisenä. Able Art on ”vammaisista ja ei-vammaisista, harrastajista ja ammattilaisista koostuva ryhmä”, joka toteuttaa performansseja omilla ehdoillaan.

Ryhmän ensimmäinen esiintyminen on 24. huhtikuuta Reijolan yhteisösalissa Joensuussa. Luonnonmullistuksia käsittelevää esitystään Gridlock & Flood (Umpikuja & tulva) ryhmä on työstänyt palkintorahan turvin.

”Saimma Vuoden Toimija 2014 -palkinnon valtakunnalliselta Tukilinja-järjestöltä”, Hirvonen kertoo.

Muutakin on vireillä.

”Siitä tulee iso juttu. Meidät on kutsuttu esiintymäään kansainväliseen Accessable Arts & Culture -konferenssiin Tampere-talolle. Esittelemme siellä toimintaamme Pohjoismaiden tapahtumajärjestäjien lisäksi Aasian kansainvälisille taidefestivaalien johtajille. Ja pyrimme näkymään tulevaisuudessa myös Aasian markkinoilla”, Hirvonen kertoo ylpeänä.

Konferenssin eräänlaisena maskottina eri tapahtumissa häärii myös Miss Katastrofi.

Vientiä siis on, mutta kotoa Hirvonen ei enää ole lähtemässä.

”Olen odottanut, että koskahan tämä kuherruskuukausi loppuu, mutta mitä pidempään olen täällä ollut, sen paremmalta ratkaisu palata Joensuuhun tuntuu!”

Ja hei: jos jollakulla olisi tiedossa edullinen jokiajeluun sopiva vene, Pekkalassa saattaisi olla sellaiselle tarvitsija!

 

Teksti: Arttu Laakkonen
Kuvat: Arttu Laakkonen / Able Art Group

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com