PKO osuuskauppojen eturivissä terveyspalvelujen kehittäjänä

Terveydenhoitaja Ruut Palviainen tee muuan muassa terveystarkastuksia. Kuva: Pentti Väistö

”Bonuslääkäreitä” toistaiseksi vain Joensuussa

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on ainakin toistaiseksi ainoa S-ryhmän osuuskunta Suomessa, joka tarjoaa jäsenilleen terveyspalveluja. Prisman yhteydessä toimiva terveysasema on nyt ollut kaikkien jäsenten käytettävissä reilun puoli vuotta.

PKO:ssa ei suljeta pois mahdollisuutta, että osuuskunnan omistama PK Terveys laajentaisi toimintaansa vastaisuudessa vaikkapa lapsi- ja vanhuspalvelujen alueelle. 

PK Terveyden toiminta on herättänyt laajaa kiinnostusta monissa muissa osuusliikkeissä eri puolilla Suomea, mutta toistaiseksi seuraajia ei ole ilmaantunut.

– Julkisuudessa on esitetty arveluja, että PKO olisi osa SOK:n suurempaa suunnitelmaa terveyspalvelujen kehittämisessä, mutta mistään tällaisesta  pilottiasemasta ei ole kysymys, sanoo PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Kivelän mukaan terveyspalvelujen järjestäminen lähti PKO:n omista tarpeista. Kun työterveydenhuoltoon ei oltu tyytyväisiä, päädyttiin oman työterveysaseman perustamiseen.

– Koska palvelulle ilmaantui kysyntää myös muista firmoista, laajensimme asiakaskuntaa ja sittemmin ryhdyimme palvelemaan myös yksittäisiä asiakkaita, sanoo PKO:n palveluliiketoimintojen toimialajohtaja Tiina Tolvanen.

Nyt Joensuun Prismassa asioiva voi samalla kauppareissulla pistäytyä myös lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla. Lääkärikeskus tarjoaa jokseenkin samat erikoislääkäripalvelut kuin minkä tahansa lääkärikeskus. Leikkaussalitoimintaa sillä ei ole.

– Ihan välittömästi emme vastaanottoa voi luvata, mutta tunnissa se yleensä järjestyy”, sanoo toimialajohtaja Tiina Tolvanen.

Eikä ole pois suljettu mahdollisuus sekään, että Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) tarjoaa jäsenilleen vastaisuudessa vaikkapa synnytys-, päiväkoti- ja vanhuspalveluja.. 

Joensuun Laivaus Oy on yksi työterveyshuoltonsa PK Terveyteen siirtäneistä yrityksistä.

– Olimme tyytymättömiä aiempiin palveluihimme. Vastaanottoaikoja isosta firmasta oli vaikea saada, eikä palvelu tyydyttänyt meitä. Nyt hinta, laatu ja palvelujen saatavuus ovat balanssissa, puhelimeenkin vastaa paikallinen ihminen”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Markku Pennanen. 

Yksityisten jäsenen bonustili karttuu terveyspalveluista kuten mistä tahansa ostoksesta. Yritykset eivät bonuksia saa.

Toimitusjohtaja Juha Kivelä huomauttaa, että kansainvälisen omistuksen myötä yksityisten terveyspalvelujen kautta valtava määrä rahaa siirtyy maakunnan ja myös Suomen ulkopuolelle.

– Nyt raha hyödyttää koko maakuntaa ja sen väestöä. Ydintehtävämme on tuottaa palveluja, tervehdyttää kilpailua ja poistaa eri aloilla havaittuja epäkohtia. Sitä me nimenomaan teemme terveyssektorillakin, sanoo Juha Kivelä.

Yksityiset yrittäjät maakunnassa ovat arvostelleet Pohjois-Karjalan Osuuskauppaa levittäytymisestä liian monelle alalle. Terveyspalvelujen suhteen näin ei ole tapahtunut. Alan mahtiyritykset ovat liian suuria arvostelemaan.

PKO:lla on päivittäistavarakauppojen lisäksi muun muassa hautaustoimisto, parturi, kukkakauppa, opiskelija-asuntoja ja ravintola lähes jokaisessa Joensuun keskustan korttelissa.

Toimitusjohtaja Juha Kivelä vastaa kritiikkiin vastakysymyksellä: 

– Olisiko se pohjoiskarjalaisten tai joensuulaisten etu, ettei täällä olisi vaikkapa meidän ravintoloitamme? 

– Otetaan käytännön esimerkki. Jos tarvitset todistuksen ajokorttia varten, voit joutua julkisten terveyspalvelujen puolella jonottamaan kolme kuukautta. Meiltä sen saat jopa samana päivänä, toimialajohtaja Tiina Tolvanen sanoo.

Sosiaali- ja terveyssektorilla liikutellaan suuria rahoja ja ihmiset käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluihin rahaa myös silloin, kun kulutuksessa muuten pistetään jarrut päälle.

Palveluja parannetaan jatkuvasti. Puheissa vilahtelevat esimerkiksi  etäpalvelujen kehittäminen verkossa. PK Terveys on mukana näitä palveluja kehittävässä hankkeessa, jonka kotipaikka on Ähtäri. 

– Monikanavoituminen ja digitalisoituminen tasavertaistaa eri alueilla asuvien  ihmisten elinoloja. Ehkäpä asiakkaamme voi vastaisuudessa tavata lääkärinsä etäpalveluna vaikkapa omalla kotisohvalla loikoillessa”, toimitusjohtaja Juha Kivelä visioi.

PKO:n toimialueen talouksista 78 prosenttia kuuluu osuuskaupan asiakasomistajiin.

 

Marjana Kuha

 

 

 

  

 

 

 

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com