Rauhaa rajalle!

Pakkasukko (vas) ja joulupukki kohtasivat Niiralan rajapuomilla perjantaina. Kuva: Pentti Väistö

Pakkasukko (vas) ja joulupukki kohtasivat Niiralan rajapuomilla perjantaina. Kuva: Pentti Väistö

Joulu avattiin taas Niiralassa.

Venäläinen pakkasukko ja suomalainen joulupukki tapasivat jälleen toisiensa Niiralan rajapuomilla Tohmajärvellä. Viriilit vanhukset julistivat joulunajan alkaneeksi molemmin puolilla rajaa.

Yhteisestä joulunavauksesta on jo muodostunut perinne. Tämä oli ukkojen neljäs tapaaminen.

Tapamisen pääteemaksi nousivat lapset, rauha ja ystävyys.

Pakkasukolla oli mukana viehättävä pakkastyttö, joulupukilla tietenkin iloisen topakka muori. Rajalla vietetyn yhteisen hetken jälkeen joulupukki lähti viemään joulusanomaa Ruskealaan ja Sortavalaan, pakkasukko puolestaan Värtsilään, Tohmajärvelle ja Kiteelle.

Pakkasukon selkeä sanoma suomalaisille oli: Rauhaa rajalle –ja terveyttä sekä hyvää tahtoa!

– Päättäkööt poliitikot ja valtiojohtajat suuremmista asioista, olkaamme me ystäviä, pakkasukko korosti.

Värsilässä pidetyssä vastaanottotilaisuudessa puhunut Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen oli myös ajankohtaisissa tunnelmissa. Hän korosti kuinka tärkeää on pitää huoli lapsista.

– Lapsia on muistettava kaikkina aikoina ja lasten oikeuksia on aina kunniotettava. Meidän pitää muistaa, että kun lapset voivat hyvin, meillä kaikilla on hyvä olla, Olli Riikonen totesi.

– Ja kun me vanhemmat olemme ystäviä vaikka välillämme onkin raja, niin myös lapset ymmärtävät ystävyyden merkityksen, korosti puolestaan pakkasukko.

Niiralan rajatarkastusaseman päällikkö, kapteeni Heikki Juntunen puolestaan muistutti, että Tohmajärvellä pakkasukon ja joulupukin kohtaaminen rajapuomilla on ainutlaatuista Suomen ja Venäjän rajoilla.

Tapaamisen ajaksi muu rajaliikenne keskeytettiin.

Juntunen myös vitsaili, että olipa maailmanpoliittinen tilanne mikä tahansa, niin näyttää siltä, että Niiralassa naapurisuhteet lämpiävät.

– Kun nämä vanhat miehet tapasivat täällä ensimmäisen kerran, oli pakkasta -20 astetta, seuraavana vuonna -30, viime vuonna -10 ja nyt ollaan lähes nollassa, hän sanoi.

Ja nyt kun Suomen puolella on tehty uusia liikennejärjestelyjä, rajan ylitys helpottuu entisestään. Ensi vuonna otetaan käyttöön autokaistat, joilla rajanylittäjien ei enää tarvitse nousta ajoneuvosta passintarkastukseen.

Pakkasukko kuitenkin noussee kulukuneuvostaan ensikin jouluna, arveltiin.

Pakkasukko vieraili rajan lisäksi lasten luona Kemien alakoulussa sekä ilahdutti muistisairaita vanhuksia hoitokoti Aatoksessa.

Suomalainen joulupukki seurueineen vieraili puolestaa Ruskealan koulussa ja tapasi asukkaita Sortavalassa.

 

Marjana Kuha

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com