Onni tarjoaa syviä tunteita

Metallipinnalle öljyllä maalatut kuvat luovat vaikuttavan tunnelman. (Kuva: Pentti Väistö)

Metallipinnalle öljyllä maalatut kuvat luovat vaikuttavan tunnelman. (Kuva: Pentti Väistö)

Joensuun taidemuseossa Onnissa on esillä poikkeuksellisen kiinnostava näyttely. Poikkeuksellisen siitä tekee sekä taiteilija Jan Nevan pohjoiskarjalaisuus että hänen kykynsä olla osa kansainvälistä taidemaailmaa.

Vielä tammikuun alkupuolelle esillä oleva näyttely esittelee Kiteellä syntyneen ja Nurmeksessa kasvaneen taidemaalarin uusinta tuotantoa. Siinä liikutaan myyttien ja legendojen maisemissa.

Ei mikään ihme, että osa näyttelyssä kävijöistä on poistunut sieltä ahdistuneina, osa suurta riemua ja vapautuksen tunnetta tuntien. Näyttely on taidetta parhaimmillaan, se ihastuttaa, vihastuttaa ja pakottaa ajattelemaan.

Se esittelee meille uutta tekniikkaa, uutta tapaa maalata.

Kukaan ei voine asettaa Nevan arvoa kuvataiteilijana kyseenalaiseksi. Metallipinnalle maalatut työt ovat puhuttelevia, teknisesti moitteettoman kiinnostavia, suurella siveltimellä tehtyjä, eivätkä ne jätä katsojaa tyhjyyden tilaan.

Jan Neva on tullut tunnetuksi taidokkaasti tehdyistä muotokuvista, joissa hän on yhdistänyt klassisen taiteen perinteen ja ajan hengen. Nyt hän liikkuu eri kentällä.

Hän aloitti taiteilijauransa maisema- ja henkilökuvaajana. Siirryttyään opiskelemaan Pietariin hänen kiinnostuksensa kohdistui muun muassa rampautuneisiin sotaveteraaneihin ja sotaan yleensä.

Mutta aika rientää, ja niin taiteilijakin etenee.

-Italian matka vuonna 2010 oli käänteentekevä tuotannossani. Mazzanossa vietetty aika, Roomassa Caravaccion kopionti ja vanhan ja uuden taiteen näkeminen muutti ilmaisuani rajusti. Ulkoisen sijaan aloin kuvata sisäistä maailmaa, sanoo Jan Neva.

Tähän sisäiseen maailman on mahdollista nyt tutustua Joensuun taidemuseossa. Näyttely on esillä tammikuun 11. päivään saakka.


Marjana Kuha

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com