Mies, joka osaa valita suksesi

Kauppias Pertti Vinni on maakunnan johtava suksikaupan asiantuntija.

Kauppias Pertti Vinni on maakunnan johtava suksikaupan asiantuntija. Kuva: KV-Affairs

”Kun astut sisään, tiedän millaiset sukset tarvitset”, sanoo suksiekspertti Pertti

- Uskallan sanoa, että tiedän 99-prosenttisella varmuudella millaiset sukset sisään astuva asiakas tarvitsee, sanoo kauppias Pertti Vinni Joensuun Enosta.

Suksiekspertti Pertti on maankuulu. Enon Erä ja Urheilu tunnetaan laajalti myös Suomen rajojen ulkopuolella. On hämmästyttävää, että Enon liikekeskuksen takapihalla olevasta myymälästä myydään vuosittain 2000-2500 suksiparia.
Muutama vuosi sitten Vinnin perheyritys oli yksi eniten suksia Suomessa myyvistä liikkeistä. Ja kun Vinni esittelee liikkeessä olevaa suksivalikoimaa, joka kattaa kaikki maailman tunnetuimmat merkit, huomaa että varsin monissa suksissa on jo nimilappu. Ne on varattu tuleville lumille.

Eno, Moskova, Inari

– Juuri eilen soitti Moskovasta eräs huipputason hiihtäjä ja tilasi viidet sukset lähipiirilleen, sanoo Pertti Vinni.

Valtaosa tilauksista ja asiakkaista kuitenkin tulee kaikkialta Suomesta, Pertin ja hänen poikansa Keijon asiantuntemukseen on opittu luottamaan niin Hangossa kuin Inarissakin, ja hyvä sana hiihtopiireissä kiirii nopeasti. Vinnin jo yli 30 vuotta toiminut yritys on löytänyt alan kovassa kilpailussa menestyksen avaimet. Ne ovat hyvä palvelu, asiantuntemus, korkea laatu ja kohtuulliset hinnat. Ralliautoilua nuorempana vakavasti harjoittanut Pertti on erikoistunut pertsikoihin, kun taas suomalaisiin golfhuippuihin lukeutuva Keijo tuntee luikkarit.

Palkkio asiakkaalle

– Emme pyri kilpailemaan markettien halpamyynnin kanssa, vaan myymme keskitasoisia ja sitä parempia välineitä. Pystymme pitämään huippulaadun hinnan kohtuullisena, koska emme kuulu ketjuihin. Pertti Vinni sanoo.

Ketjukustannuksista vapaan yrityksen etuna ovat lisäksi omat toimitilat, ja kun henkilöstö on omaa perhettä, niin asiakas saa palkakseen kohtuulliset hinnat. Tax free –myynti Enossa on jatkuvasti kasvanut. Suksia ostetaan eri puolille maailmaa, mutta tietenkin Venäjä on suurin kohde. Pertti on Karjalassa tuttu television kautta ja kun vaimo Lena palvelee asiakkaita puhtaalla venäjällä, on asiakasvirta rajan takaa vuosi vuodelta kasvanut.

Uudet sukset uuniin

– Ikä, paino, kunto, harrastuksen määrä, siinä ne ovat tärkeimmät perustiedot suksia valittaessa, sanoo Pertti Vinni ja korostaa, ettei keskiverto kuntohiihtäjän suksien valinnasta kannata tehdä liian tieteellistä prosessia, mutta toisaalta ei kannata tyytyä ihan näppituntumaankaan.

–Meillä on asiakkaita vähän hiihtoa harrastavista aina aktiivisesti veteraanikisoja maailmalla kiertäviin saakka.

Enossa on maakunnan suurimman suksivalikoiman lisäksi myös yksi muu erikoisuus, suksi-uuni. Siinä ei polteta loppuun hiihdettyjä suksia, vaan tehdään uusista suksista hyvin hiihdettävät. Kun uusien suksien pohjat käsitellään pohjavoiteella, sukset laitetaan sen jälkeen kahdeksaksi tunniksi 60-asteiseen voitelu-uuniin.

– Sen jälkeen suksi on ”täynnä”, pohjavoide on imeytynyt kunnolla ja sitten voidaan pistää varsinaiset voiteet kehiin, Pertti Vinni sanoo.

 

Teksti: Marjana Kuha

 

 

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com