Juustossa löytyy…

Yhä useampi juuston ystävä haluaa herkkunsa pienessä pakkauksessa - ja viipaloituna. Joensuussa se tiedetään.Joensuu on juustokaupunki, mutta ”Putinia”  ei tehdä.

Joensuussa tehdään noin 25 miljoonaa kiloa juustoja vuodessa. Hyvällä syyllä Joensuuta voi kutsua juustokaupungiksi – monen muun määritelmän lisäksi.
Juusto on noussut viime aikoina myös yhdeksi ”poliittiseksi tuotteeksi” Ukrainan sodan pakotepolitiikan vuoksi.
Ukrainan kriisin myötä meille syntyi käsite ”Putin-juusto”. Se on Valion valmistama cheddar -tyyppinen Oltermanni, joka on sulatejuusto Violan jälkeen toiseksi parhaiten tunnettu suomalaisjuusto Venäjällä.

Oltermannia ei Joensuussa valmisteta. Mutta kyllä Joensuussa tehtyä juustoakin viedään Venäjälle, joskin viennin osuus on vähäinen, joten pakotteet vaikuta Valion Joensuun tuotantoon.

– Liikevaihtomme on 150 miljoonaa euroa vuodessa, eikä viennin osuus siitä ole merkittävä. Me valmistamme muun muassa Viola –tuorejuustoja, joita viedään Venäjälle, mutta markkinat ovat pääasiassa kotimaassa. Tuorejuustojen vienti Venäjälle on vielä aika vähäistä, sanoo Valion Joensuun meijerin juustojen prosessivastaava Pekka Hirvonen.

Joensuussa valmistetuista juustoista vientiin menee noin 1 miljoona kiloa. Tästä määrästä puolet on Polaria. Myös gouda –tyyppinen Salaneuvos on vientilistalla. Polarin ja Salaneuvoksen lisäksi me kaikki tunnemme Arki-Edamin ja kenties myös Finlandian. Polar on näistä kiinteistä juustoista se, jonka tuotekehittely on ollut kaikkein menestyksekkäintä. Polaria on moneen makuun, on 5-prosenttinen, sitten 17-prosenttinen, 20-prosenttinen ja edelleen aidon rasvainen 28-prosenttinen. Joensuun juustola on kuuluisa juuri osaamisestaan kevytjuustojen valmistamisessa. Niiden osuus tuotannosta on noin puolet.

Juuston valmistaminen ei tietenkään onnistu ilman maitoa, eikä maitoa saada ilman lehmiä. Maitoa tuottavien tilojen määrä Pohjois-Karjalassa ja koko maassa on koko ajan vähenemässä. Tuotetun maidon määrä ei kuitenkaan ole juuri vähentynyt. Tämä johtuu siitä, että maitoa tuottavat karjat jäljelle jäävillä tiloilla ovat yhä suurempia. Yli 100 lypsävän navetat ovat nyt hyvin tavallisia, kun aiemmin pienillä tiloilla oli muutamia kymmeniä lypsylehmiä.

Tänään Joensuun Valion Meijeriin tulee juuston valmistukseen keskimäärin 500 000 litraa maitoa päivässä yli 800 maitotilalta. Juustoa tehdään kolmessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa. 

Viime vuosina Valion Joensuun juustolaan on investoitu noin 40 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 160 ihmistä.

Teksti: Marjana Kuha

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com