Piikkimatto

Piikkimatot ovat akupaineeseen perustuvia mattoja. Piikkimattoa voivat käyttää ikään katsomatta kaikki, jotka ovat kiinnostuneita kehon hyvinvoinnista ja terveydestä. Piikkimatot aktivoivat akupisteitä ja näin rentouttavat ja poistavat lihasten jännitystiloja sekä saavat kehon vapauttamaan enformiinia ja oksitosiinia, jota kutsutaan myös läheisyyshormoniksi.

 

Piikkimaton historiaa

Piikkimatolla on pitkät perinteet itämaisen lääketieteen historiassa. Piikkimattoja on käytetty tuhansien vuosien ajan kehon sekä mielen parantamiseen. Piikkimattoa ovat käyttäneet intialaiset joogan harjoittajat kautta aikojen saavuttaakseen harmonian mielessä ja ruumiissa.

PiikkityynyMiten piikkimatto vaikuttaa.

Kehossa on tiettävästi yli 600 akupainantapistettä. Akupainanta, kuten akupunktiokin, vaikuttaa hermopäätteiden sähköisiin impulsseihin ja tätä kautta lievittää kipua sekä auttaa kehoa vapauttamaan sen omaa kipulääkettä, endorfiinia.

Piikkimatto stimuloi akupainantapisteitä, samalla myös verenkierto kehossa vilkastuu ja tuo lihaksille ja elimille enemmän happea. Verenkierron vilkastuessa lämmin tunne leviää koko kehoon, joka alkaa vapauttaa myös hyvänolon hormonia, endorfiinia. Endorfiinilla ja oksitosiinilla on myös rentouttava vaikutus, joka parantaa mm. unen laatua. Piikkimattoja voi käyttää myös lievittämään lihasjäykkyyttä ja kireystiloja, selkä- ja niskakipuja ja päänsärkyä. Piikkimatot vähentävät myös  stressiä, lisäävät energiaa sekä madaltavat verenpainetta. Piikkimaton käytöstä voi olla apua myös noidannuoleen, migreeniin, ruuansulatusongelmiin, kuukautiskipuihin, masennukseen jne.

Piikkimatto ja piikkityynyPiikkimaton rakenne

Piikkimatot jakautuvat pääasiallisesti kahta eri rakenteeseen. Yleisin versio koostuu ympyränmuotoisista piikkiryhmistä, joissa piikit on aseteltu geometrisiin kuvioihin. Yhdessä matossa piikkiryhmiä voi olla 200-300, jotka ovat useimmiten 6000-8000 geometrisiin kuvioihin sijoitettua matalia muovisia piikkiä. Piikit voivat jättää käytön aikana ihoon pieniä painaumia, mutta ne häviävät piikkimaton käytön jälkeen. Toisessa versiossa yksittäisiä piikkejä on aseteltu tasaisesti matolle.

Piikkimattoja löytyy useita eri kokovaihtoehtoja, jolloin on helppo löytää oikea matto eri kokoisille ihmisille. Piikkimaton rakenteella on valmistettu myös mm. tyynyjä ja rullia sekä pienempiä jalkapohjille suunniteltuja malleja.

PiikkimattoPiikkimatto käytännössä

Piikkimatto asetetaan tasaiselle alustalle kuten vuoteelle ja sen päälle asetutaan varovaisesti. Ensimmäisten minuuttien aikana piikit voivat tuntua epämukavilta, mutta tämä tunne menee pian ohi. Kehon paino jaetaan tasaisesti matolle ja rentoudutaan. Mikäli maton pinta tuntuu iholle epämukavalta, voi väliin laittaa ohuen vaatteen, kuten tyynyliinan tai t-paidan. Ajan myötä käyttöön ilman välikappaletta kuitenkin tottuu.

Ensimmäisten 1-4 päivän aikana suositellaan 10 minuutin käyttöaikaa. Seuraavien 5-14 päivän aikana aikaa voi pidentää 20 minuuttiin. Piikkimatto toimii hyvin nukkumaanmenon yhteydessä, jolloin matolle voi hyvin myös nukahtaa. Maton voi poistaa siinä vaiheessa, kun seuraavan kerran havahtuu, ja jatkaa unia. Piikkimatto parantaa unen laatua ja antaa seuraavaan päivään enemmän energiaa.

Kahden viikon käytön jälkeen kehon reaktiot maton käytöön ovat jo selvinneet ja käyttöaikaa voi yhä pidentää esim. 20-40 minuuttiin. Piikkimatolla voi hyvin olla pidempäänkin, jos olo tuntuu hyvältä. Ihmiset joilla on autoimmuunisairauksia saavat parhaimman vaikutuksen käyttämällä piikkimattoja päivittäisestä käytöstä aamuisin.

Piikkimatolla asentoja voi vaihdella. Perusasennossa ollaan selällään, jolloin niskan alle voi asettaa tyynyn. Vaikutus tuntuu erityisesti selkärangan alueella ja helpottaa selän ongelmia. Selällään ollessa vaikutukset tuntuvat myös koko kehossa.

Maton päällä voi maata myös mahallaan, joka auttaa erityisesti metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä sekä rentouttaa pallean ja hengityselinten lihaksia. Piikkimaton voi taitella tyynyksi ja asettaa posken vasten. Näin rentoutuvat kaulan ja leuan lihakset. Mattoa voi käyttää myös tuolilla, jolloin helpottavat kireydet lantion ja takamuksen alueella. Asentoja yhdistelemällä voi itselleen rakentaa rentoutusohjelman, jossa piikkimattoa käytetään esimerkiksi 10 min. selällään, 10 min. mahallaan, 10 min. istuallaan, 5 min. vasemmalla ja 5 min. oikealla poskella ja lopulta vielä 10 min. selällään. Pitkän sarjan jälkeen on hyvä juoda runsaasti ja antaa keholle mahdollisuus levätä ja rentoutua.

Sää

Joensuu

Ollaan yhteyksissä:

 

Yhteystiedot:

info@pohjoiskarjala.com
www.pohjoiskarjala.com